Kommunikasjon

Hvordan få flere likes og kommentarer på sosiale medier?

På sosiale medier kan du nå veldig mange mennesker. Men, hvordan gjør du det? Fagsjef for digitale medier i Norsk Landbrukssamvirke, Siv Heimdal, gir deg sine beste tips!

Du har lagt ut et kult innlegg på sosiale medier og logger deg spent på for å se hvor mange likes og kommentarer du har fått….Kun èn –  av mamma! Hva har gått galt?

Selv om avisene daglig skriver om innlegg som har gått viralt på sosiale medier, er det veldig få som faktisk lykkes med å nå ut til veldig mange.

Årsaken er at det kan være ganske vanskelig å lage engasjerende innhold. Spør bare en hvilken som helst kommunikasjonsrådgiver.

Men, det er noen tips og triks man kan følge for å få litt mer engasjement rundt innleggene.

Hva er engasjement?

De sosiale mediene måler engasjement på mange forskjellige måter. Hvor mange som liker, deler, kommenterer, klikker på lenker, ser video eller på annen måte engasjerer seg i innlegget ditt teller.

Det betyr at selv om veldig få klikker «liker» på innlegget ditt, så kan det likevel nå mange.

Her er noen tips til hvordan du kan engasjere mer med innleggene dine:

Fang oppmerksomheten!

Du kan fange oppmerksomheten med et stilig bilde, en video eller en fengende overskrift. Det beste eksemplet på hvordan fange oppmerksomheten, er da min kollega Frida Gunnestad Johansen sendte en epost ved en feiltakelse til alle på epostlista si med tittelen: «Ikke legg igjen de skitne trusene dine i fellesgarderoben».
Jeg skal hilse og si at hun fikk svar!

Det handler bare om «meg»

På sosiale medier handler alt om «meg». Skal du nå noen på sosiale medier må du derfor gjøre innlegget relevant for de du vil nå. Skal du engasjere forbrukere må du minne dem på at dette handler om maten deres – ikke om deg som matprodusent.

Skriv om innhold som du virkelig bryr deg om

Hvis du bryr deg om dette tema er det stor sjanse for at også andre bryr seg, og at du klarer å formidle hvorfor det er viktig for deg.

Publiser innlegg i en gruppe

Hvem er det du skriver dette innlegget for? Hvis du skriver dette innlegget for andre bønder, så kanskje det lønner seg å publisere innlegget i en gruppe med andre bønder?

Bruker du riktig språk?

Hvis du som bonde skal snakke til vanlige forbrukere, bruker du faguttrykk som bare bønder forstår eller bruker du et språk som alle forstår? (Det er ingen forbrukere som vet hva «sinperiode» er).

Spill på følelser!

Det er lettere å få folk til å engasjere seg i innleggene dine hvis du får dem til å føle noe. Saklige innlegg kan være interessante, men følelsesladede innlegg får folk til å gå bananas i kommentarfeltet.

Legg ved bilder!

Bilder sier mer enn tusen ord. Et bilde av et ansikt fanger lettere oppmerksomheten til folk enn bare masse tekst.

Bruk video!

Video er et effektivt medium fordi du kan få sagt mye på kort tid. Video tar også veldig kort tid å lage. Det er bare å trykke på «spill inn»-knappen og vips så er videoen publisert. Video er et passivt medium, i motsetning til tekst, der folk må anstrenge seg for å lese. Men, husk på at mange ikke har på lyd når de er på sosiale medier fordi de er på bussen eller sammen med andre. Et triks kan være å tekste det du sier i filmen (men, da er ikke video på kjapt og enkelt lenger).

Fortell folk hva de skal gjøre

Du har kanskje lagt merke til at mange politikere skriver «lik og del» (hei, Sylvi Listhaug). Hvis du forteller folk hva de skal gjøre, så gjør de ofte det.

Ingen trykker «like» på triste og sinte innlegg

Hvis målet ditt er å få likes, er det verdt å huske på at ingen trykker liker på innlegg som er triste eller sinte. Tenk derfor på hva som er lett å like.

Still spørsmål

Hvis du ønsker debatt under innlegget ditt, bør du invitere til det. Det kan du gjøre ved å stille et spørsmål.

Engasjert deg i andres innlegg

Det er også lettere å få engasjement hvis du også er god på å engasjere deg i andres innlegg.

Vær personlig!

Tørr å by på deg selv og vær personlig i innleggene dine. Fortell hvorfor dette tema er viktig for deg.

Men, ikke vær privat

Det er forskjell på personlig og privat. Ingen vil se hva du har i skittentøyskuffa di (det var jo det som var Fridas poeng også)

Ønsker du mer hjelp til hvordan du kan jobbe med sosiale medier eller vil høre hvordan det gikk med eposten om de skitne trusene kan du ta kontakt med Siv Heimdal, fagsjef i Norsk Landbrukssamvirke eller Frida Gunnestad Johansen, kommunikasjonssjef i Norsk Landbrukssamvirke.