Kommunikasjon

Slik bruker du Facebook i ditt verv som tillitsvalgt

«Alle» er på Facebook. Så, hvordan kan du bruke Facebook som tillitsvalgt?

Facebook er verdens største sosiale medium, med over 2 milliarder brukere over hele verden.

Facebook er også Norges største medium. Nesten alle nordmenn har profil på det sosiale mediet.

I første kvartal i 2020 brukte 69 prosent av Norges befolkning bruker Facebook daglig!

Siden Facebook er så stor – så er det stor sjanse for at du når de som du ønsker å nå på Facebook.

Hvordan fungerer egentlig Facebookfeeden?

Det første som møter deg på Facebook er «feeden» din.

I feeden samler Facebook sammen en rekke med innlegg bare for deg. I feeden finner du derfor en miks av innhold fra ulike sider du liker eller følger med på, i grupper du er medlem av og venner dine sine innlegg. I tillegg er det mange som betaler Facebook for å få tilgang til din vegg og dette vil dukke opp i feeden din som sponsede innlegg.

Facebookalgoritmen

Til enhver tid er det mange tusen av innlegg som kniver om å komme på akkurat din vegg. Det betyr at du bare får med deg en liten brøkdel av det som faktisk blir publisert på Facebook.

Skulle Facebook vist deg alle innleggene som venner av deg publiserer eller fra sider og grupper du følger, så hadde du ikke fått med deg noe som helst, for det hadde blitt altfor mange elementer.

For å velge ut akkurat hvilke innlegg som du skal få se, så har Facebook laget en matematisk formel som på fagspråket blir kalt en algoritme. Denne algoritmen sørger for at du får innhold som Facebook tror du vil synes er spennende.

Algoritmen prioriterer forskjellige ting, men stort sett prioriterer den innhold fra vennene dine, fra grupper du har engasjert deg i eller innlegg som mange andre engasjerer seg i.

Du kan hjelpe Facebook-algoritmen ved å si fra til Facebook om det er innhold du ikke vil ha. Ved å trykke på de tre prikkene ved et innlegg kan du velge å skjule innhold eller slutte å følge en person.

Vær oppmerksom på ekkokamre

Facebook har fått mye kritikk for hvordan algoritmen fungerer. Ettersom den vil gi deg det innholdet som du er mest interessert i, vil den skjule annet innhold som du ikke interesserer deg for.

Ettersom vi mennesker fungerer slik at vi stort sett engasjerer oss i det vi allerede vet at vi liker fra før, bryr vi oss ikke om innhold vi er uenige i.

Det har resultert i at mange lever i ekkokamre, der de kun ser innhold og innlegg som de selv er enige i.

Husk derfor at du ikke ser hele sannheten når du er på Facebook! Kun det som Facebook ønsker at du skal se.

Du kan nå ut til mange mennesker på Facebook

Alle som har profil på Facebook kan publisere på plattformen.

Du kan selv bestemme hvem som kan se innleggene dine. Det gjør du inne på innstillinger. Du kan velge om du skal ha en helt åpen profil der alle kan se hva du legger ut, eller du kan velge at kun venner kan se innholdet ditt.

Publiserer du på Facebook og du har åpen profil, eller du har lagt til mange venner, har du potensiale til å nå veldig mange mennesker med innleggene dine.

Hvis du treffer godt med innhold som engasjerer mange andre, kan du også nå ut til mange flere enn de som er vennene dine.

Facebook kan derfor være et effektiv kanal for å nå ut til andre mennesker med dine budskap. Det er det mange som bruker til sin fordel, og det kan du også gjøre.

Hvordan skrive engasjerende innhold på Facebook?

Som nevnt tidligere, prioriterer Facebook algoritmen innlegg som mange engasjerer seg i. Det betyr at hvis du får mange til å like, dele eller kommentere på ditt innlegg, så går den ut til mange flere.

Det er derfor mange politikere skriver «lik og del» etter et innlegg.

Hvis du skal få mange til å like og kommentere ditt innlegg gjelder det å skrive om et tema som du vet mange andre også engasjerer seg i. Det lønner seg også å få folk til å kommentere på innlegget. Det kan du gjøre ved å oppfordre til debatt.

Husk at hvis målet er å få oppmerksomhet rundt et tema som er viktig for deg – så er innleggets tema det aller viktigste med innlegget ditt og ikke engasjement for enhver pris. Ofte er det viktigere hvem du når, enn hvor mange du når.

Grupper og sider

Som medlem hos Facebook kan du også opprette sider og grupper.

Du bør opprette en side hvis du ønsker å markedsføre en bedrift, en organisasjon eller bygge deg selv som en offentlig person. Siden er åpen for alle, alle kan følge siden og det er den som eier siden som kan publisere innhold.

Du kan opprette en gruppe hvis du ønsker å samle folk til diskusjon. En gruppe kan være lukket med bare noen få medlemmer, eller den kan være åpen for alle med mange millioner mennesker. I en gruppe kan alle publisere innhold. «Venner av norsk landbruk» er den største gruppa i norsk landbruk og brukes til å diskutere alle store og små tema som er relevant for næringa. Andre bruker mindre grupper for å diskutere smalere tema.

Husk på din rolle som tillitsvalgt!

Det kan være gøy å få mye oppmerksomhet på sosiale medier, men husk at du alltid er tillitsvalgt – også på sosiale medier.

Det betyr at du må være bevisst på hva du legger ut er i tråd med ditt verv og din rolle som tillitsvalgt i en av landbrukets organisasjoner.

Det gjelder også hvis du publiserer i en lukket gruppe. Tenk på hvor mange nyhetssaker som handler om politikere som har skrevet noe i det de tror er en lukket gruppe på sosiale medier.

Ikke skriv – følg med!

Skal du bruke Facebook i rollen som tillitsvalgt er Facebook en veldig god kanal til å følge med på tema som er relevant for vervet ditt.

Du kan finne grupper og sider innen landbruk, teknologi, kunnskapsbygging, nyheter og mye annet.

Du kan også følge med i diskusjonsgrupper for å få oversikt over hva medlemmer er opptatt av.

Skal du publisere på Facebook, bør du være nøye med hva du skriver og være bevisst din rolle som tillitsvalgt.