Innhold
- Verdikjeder i matmarkedet: Ulike horisontale og vertikale strukturer, ulike eierskap (samvirke, annet), makt og konkurranse, vertikal koordinering og integrasjon; strategisk posisjonering og konkurransefordeler i matindustrien.
- Matsektoren som næringsmiljø: Skalafordeler og samspilleffekter (klyngeeffekter) i matsektoren, marint og jordbruksbasert, innovasjon og innovasjonssystemer. Utviklingen i norsk matsektor, status og utviklingstrekk i lys av internasjonal matvareøkonomi.
- Matsektorpolitikk: Samfunnsøkonomisk verdiskaping og konkurranseevne, argumenter for offentlig regulering; Mattrygghet, matvaresikkerhet, handelspolitikk og intellektuelle rettigheter.
Læringsutbytte
Studentene kjenner analyseverktøy for struktur, konkurranseforhold og reguleringer i verdikjedene for matvarer, har innsikt i sentral virkemidler for regulering av norsk matsektor (importvern, konkurransepolitikk, markedsordninger), og kan drøfte strategisk posisjonering (markedssegmenter, produktutvikling, merkevarebygging, forretningssystem mm.), og reguleringsbehov i matvaresektoren.
Læringsaktiviteter
Forelesninger, gjesteforelesninger, klassediskusjoner, individuelle litteraturstudier og frivillig kollokviearbeid. Forelesningene vil bli tatt opp og lagt i læringsplattformen Canvas, så de kan ses når det passer den enkelte.
NB! Undervisningen vil kunne skje på engelsk, men alle innleveringer og eksamen kan besvares på norsk.
Læringsstøtte
Aktiv deltagelse under forelesningene kan antas å ha vesentlig betydning for læringsutbytte. Det samme har selvstendig arbeid med eksempler på mulige eksamensoppgaver, i tillegg til arbeid med oppgitt pensum.
Pensum
Pensumoversikt blir tilgjengelig på læringsplattformen Canvas innen kursstart.
Målgruppe
Kurset er i utgangspunktet et ordinært studentkurs ved Handelshøyskolen NMBU, som vi denne gangen har valgt å åpne også for andre målgrupper. Kurset kan være aktuelt for ansatte i samvirkesektoren, dagligvaresektor, private sammenslutninger av matprodusenter, landbruksforvaltningen, bønder, tillitsvalgte.
Forutsatte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskap i mikroøkonomi
Anbefalte forkunnskaper
Noe kjennskap til landbrukspolitikk
Normert arbeidsmengde
125 timer total arbeidsbelastning
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av din realkompetanse. Ferdig utfylt realkompetansesøknad må lastes opp ved påmelding.
Undervisningstid
Ni samlinger hver på tre timer.
Det vil bli gjort opptak av alle forelesninger slik at de kan ses når det passer den enkelte.
Eksamen
Kurset avsluttes med en 3-timers digital skriftlig eksamen i henhold til NMBUs regler.
søknad og mer informasjon via lenke :
https://www.nmbu.no/studier/evu/kurs/node/42777